Nieuws: Wageningen herbouwt middeleeuwse boerderij (Dagblad de Gelderlander, 21/8/2010)

Author(s): Anonymous

Year: 2010

Summary

WAGENINGEN - Op de plek van het oude, middeleeuwse Wageningen wordt een boerderij uit de tiende eeuw herbouwd. De historische vereniging Oud-Wageningen wil dit doen omdat het in 2013 750 jaar geleden is dat Wageningen zijn stadsrechten kreeg.

Reden voor feestelijkheden, waarvan de voorbereidingen inmiddels gaande zijn in het stadhuis aan de Markt.

Het oude Wageningen lag op de Westberg, tussen de huidige Westbergweg en Holleweg, de weg die leidde naar een doorwaadbare plek in de Rijn, waar nu het Lexkesveer op en neer vaart. Het dorp zou in de tiende eeuw gesticht zijn bij het kerkje, waarvan de fundamenten in het bos op de berg nog herkenbaar zijn. Dat de stad Wageningen niet op het Frankische dorp is gebouwd, is bijzonder. Het komt bijna nergens in Europa voor, stelt amateurarcheoloog Huig Pieter Lagerwerf, bestuurslid van Oud-Wageningen. Een gevolg van het gebrek aan water. "De Westberg is de enige plek op de berg waar een spreng is", weet Lagerwerf.

De rijksoverheid erkent het belang ervan en heeft het terrein tussen Westbergweg en Holleweg bestempeld tot rijksmonument. De herbouwde hoeve – die zeker dertig jaar mee moet kunnen – kan dienst doen als educatief centrum, waarin het oude Frankische dorp herleeft. Archeologielessen kunnen op locatie worden gegeven en verenigingen als Het Gilde en de verhalenvertellers van Eva Luna kunnen eveneens van het centrum gebruikmaken.

Cite this Record

Nieuws: Wageningen herbouwt middeleeuwse boerderij (Dagblad de Gelderlander, 21/8/2010). Anonymous. Bulletin voor Archeologische Experimenten en Educatie (BAEE). 15 (3). 2010 ( tDAR id: 423604)

This Resource is Part of the Following Collections

URL: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/devallei/7155976/Wageningen-herbouwt-mi...


Keywords

Temporal Keywords
Early Middle Ages

Individual & Institutional Roles

Contact(s): EXARC Experimental Archaeology Collection Manager

Record Identifiers

ExArc Id(s): 10417

Notes

Rights & Attribution: The information in this record was originally compiled by Dr. Roeland Paardekooper, EXARC Director.