The Construction And Utilisation Of Social Space On Board The Vasa

Author(s): Stephen R Boyle

Year: 2018

Summary

The Vasa was designed to be an extension of the King’s court. This would mean that the court structure would be transferred to the Vasa itself when at sea with the King on board. Although a big ship for the time, transferring a full court system with all the accompanying entourage to the Vasa would lead to a very complicated social structure in a surprisingly small area. The Great Cabin, the officers cabin, the decks where the crew slept, ate and socialised as well as the hold where the ships stores were kept and the cooking was done would need to be partitioned for the social hierarchy to be maintained. The Great cabin had a lockable door and an entranceway where people could ‘approach’ the King. Even the upper deck was partitioned. This thesis will investigate how and why the social spaces on the Vasa were constructed.

Cite this Record

The Construction And Utilisation Of Social Space On Board The Vasa. Stephen R Boyle. Presented at Society for Historical Archaeology, Albuquerque, NM. 2018 ( tDAR id: 441948)

Keywords

General
social Space Vasa

Geographic Keywords
Sweden Western Europe

Temporal Keywords
17th Century

Spatial Coverage

min long: 11.113; min lat: 55.34 ; max long: 24.167; max lat: 69.06 ;

Individual & Institutional Roles

Contact(s): Society for Historical Archaeology

Record Identifiers

PaperId(s): 515